Marraskuun alussa järjestettiin ensimmäinen valtakunnallinen Älykäs kylä -yhteistyöhankkeiden tapaaminen Pohjois-Savossa. Kokoonnuimme noin 50 hanketoimijan porukalla Runnin kylpylään, kauniin Kiurujoen varrelle ensilumen peittämään maisemaan. Kaiken kaikkiaan meitä hanketoimijoita oli paikalla noin 20 eri hankkeesta eri puolilta Suomea. Varsin kattava joukko siis edustamassa Älykäs kylä -hankkeita, joita on tällä hetkellä käynnissä Suomessa noin 35 kappaletta.
Tapaamisessa saimme kuulla hissipuhemaistiaisia toisten käynnistämistä hankkeista. Ympäri Suomea ratkaistaan maaseudun haasteita monesta näkövinkkelistä; niin vihreän siirtymän, turvallisuuden, asuttavuuden kuin digitaalisuudenkin ongelmia taklataan erilaisissa Älykäs kylä -hankkeissa. Oli avartavaa kuulla toisten hankkeista: älykäs ei todellakaan ole yksinkertainen tai ainakaan pieni termi! Samalla kasvoi myös ymmärrys siitä, että vaikka me toimimme hajallaan pitkin Suomea, niin kuulumme isoon kokonaisuuteen Eu-tasolla ja meidän tekemämme työ ruohonjuuritasolla on tärkeää.
Älykkyys tarkoittaa esimerkiksi kykyä oppia uutta ja soveltaa oppimaansa ongelmien ratkaisuun. Meistä tuntuu, että opimme parin päivän aikana paljon. Nyt jää vielä tehtäväksi soveltaa opittua ongelmien ratkaisuun. Ainakin olo on innostunut ja inspiroitunut.
Terkuin, Elisa Väentuvalta ja Minna Japalta
Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä maaseutuverkostoyksikkö, maa- ja metsätalousministeriö ja Kehittämisyhdistys Mansikka ry, joka toteuttaa alueella ensimmäisenä hyväksyttyä Älykäs kylä -yhteistyöhanketta (Osallisuus kuuluu kaikille, OSKU).