Marraskuisena maanantaina kokoonnuimme Osaks Corneriin kuulemaan ammattijärjestäjä Heidi Poikolaisen ajatuksia tavaroista ja niiden aiheuttamista arkihaasteista. Tilaisuudessa oli myös Mustankorkealta Hanna antamassa vinkkejä lajitteluun ja kierrätykseen. Illan aihe oli houkutellut paikalle reilut parisenkymmentä kuulijaa.

Meillä suomalaisilla ei ole pulaa tavarasta. Me kulutamme vuosittain noin neljän maapallon verran luonnonvaroja vuodessa ja se todellakin näkyy useimmilla meistä arjessa: eteisen nurkissa, pöydän kulmilla, ajankäytössä, rahanmenossa, ajatuksissa ja huolissa. Heidi totesi, että liiallinen tavaramäärä kuormittaa arkea mm. jatkuvalla siivoamisella. Arki tuntuu työleiriltä eikä se oikein suju. Tavaramäärä heikentää hyvinvointia kotona, kun pölypallerot pääsevät tekemään pesiään. Tavarat voivat jopa aiheuttaa vaaratilanteita, esim. paloturvallisuuden näkökannalta. Ylipäätään liiallinen tavaramäärä väsyttää, kun kaikesta pitäisi huolehtia, mutta se ei ole helppoa ja sujuvaa. Eikä kotiin voi kutsua enää ketään, kun kämppä on kuin pommin jäljiltä.

Heidi kertoi, että meillä suomalaisilla on keskimäärin 10 000- 50 000 tavaraa kodeissamme. On myös tutkittu, että tulisimme mainiosti toimeen 250 tavaralla. Mistä kumman syystä sitten koteihimme pesiytyy noin moninkertainen määrä tavaraa? Useimmiten olemme itse syypäitä. Ostamme tuotteet ja kannamme ne kotiin. Mutta miksi? Tätä onkin hyvä pysähtyä miettimään.

Tavaroiden ostamiseen liittyy tunteita. Ostamalla voidaan hakea onnellisuuden tunnetta, paikata huonoa omatuntoa, sillä voidaan yrittää tavoitella turvallisuuden ja joukkoon kuulumisen tunnetta. Ostamista voidaan käyttää ajankuluna tai ostaa vain ihan, koska se nyt on ollut tapana. Kyllähän jouluna täytyy antaa lahjoja, vaikka kaikkea on ja mitään ei tarvitse. Suurin ongelma joulun alla tuntuukin olevan: Mitä antaa lahjaksi sellaiselle, jolla on jo kaikkea?

Paras tapa hallita tavarakaaosta kotona on estää ylimääräisen tavaran tuleminen kotiin. Laittaa ”ei mainoksia”-lappu postiluukkuun ja antaa lahjaksi aineettomia lahjoja. Voi miettiä, kuinka paljon oikeasti tarvitsee jotakin tavaraa, tarvitseeko sitä vaikka vain hetken ja voisiko sen lainata jostain? Kiertotaloudessa on keskeistä ajatus, että kaikkea ei tarvitse itse omistaa.

Jos tavara on kuitenkin jo löytänyt paikkansa kotiin, siitä on hyvä pitää huolta. Hyvälaatuiset tavarat kestävät käytössä pitkään ja niille voi antaa lisää elinaikaa korjaamalla niitä. Hyvä järjestys auttaa löytämään tavarat. Kun tiedät missä tavarat ovat, uusia ei tarvitse ostaa. Aika ajoin kotona kannattaa pitää inventaario. Tiedätkö, kuinka monet sakset, sukkaparit ja vasaraa talosta löytyy?

Kun ylimääräisestä tavarasta haluaa päästä eroon, se on syytä tehdä vastuullisesti harkiten ja huolella. Vaikka jokin tavara katoaa pois omista nurkista, on hyvä muistaa, että se ei silti noin vain katoa tästä maailmasta. Pikamuodin ja huonolaatuisten tuotteiden maailmassa ei voi todellakaan aina ajatella, että toisen roska on toisen aarre. Huonokuntoinen vaate on huonokuntoinen ja roskaa myös kirpputorin rekissä eikä mene kaupaksi halvallakaan. Valitettavan moni tuote päätyy lyhyen elinkaarensa jälkeen sekajätteeseen poltettavaksi, koska se ei enää kellekään kelpaa.

Mustankorkean Hanna antoi tilaisuudessa vinkkejä lajitteluun ja kierrätykseen. Pöydän ympärillä puhuttiin paljon mm. sekajätteen määrästä. Suomessa syntyy noin 3 miljoonaa tonnia yhdyskuntajätettä vuodessa.  Asukasta kohti laskettuna jätemäärä on noin viidenneksen suurempi kuin Euroopan unionissa keskimäärin*. Tavarakaaoksen hallitseminen kotona roskiksiin heittämällä ei ole kestävä vaihtoehto, vaikka oma koti saisikin enemmän tilaa hengittää.

Kun tavarat eivät hallitse meidän arkeamme, saamme yllättävän paljon hyvää tilalle. Vai miltä kuulostaa:

  • Vähemmän ostamista = enemmän aikaa, rahaa ja energiaa muuhun
  • Vähemmän siivoamista = enemmän aikaa ja energiaa muuhun
  • Vähemmän tavaroista eroon pääsemistä = enemmän aikaa ja energiaa muuhun

Tavarakaaoksen hallitsemiseen on syytä ryhtyä rauhassa ja ajan kanssa. Ja jos omat voimat eivät riitä, niin aina voi pyytää ammattilaista apuun.

Tavaratunnelmissa,
– Minna

*https://www.ymparisto.fi/fi/ympariston-tila/kiertotalous/jatteet-ja-kierratys